Bølgeberegning

Bølgeberegning


Bølgeskvulp, fuglesang og lyder fra båten er jo idyllisk. Men forskjellen på en finværsdag og styggværsdag på sjøen kan være stor. Skal du i gang med å planlegge et nytt marina- eller havne anlegg, må du vite om det vil være bølgeskvulp eller ragnarok rundt anlegget.

Teoretisk bølgeanalyse

Bølgene oppstår som resultat av forstyrrelser. Det kan være vind eller bevegelser fra båter i vannet, eller at bølger støter borti fjellvegger eller skjær. Den største påvirkningsfaktoren er som regel vind. Derfor innhenter vi værdata fra nærmeste værstasjon, når vi utfører en teoretisk bølgeberegning.

Det vi kikker etter er hvilken vindretning som er fremtredende og hvordan marinaen ligger i forhold til det.

  • Hva er den høyeste observasjonen av vind tilbake i tid?
  • Hvor mange observasjoner er gjort av liten storm?
  • Hvor mange observasjoner er gjort av full storm?

Det neste vi ser på er strøklengden. Strøklengden er den avstanden over åpent hav/sjø som vinden har strøket eller blåst over. Lange strøk skaper større bølger. Så spørsmålet er hvor høy og lang bølgen er når den treffer din marina.

Signifikant bølgehøyde kan vi veldig enkelt omtale som en gjennomsnittsbølge. (Mer nøyaktig er Hs gjennomsnittshøyden av de 1/3 høyeste bølgene.) Et trent sjømannsblikk kan nok bedømme makshøyden selv, og vi kan sammenligne det med den teoretiske analysen at det samsvarer. Din lokale kunnskap og kjennskap er derfor viktig å fortelle oss!

Utfra analysen kan vi rådgi hvilken bryggetype som bør brukes og eventuelle måter for å forsterke utsatte områder på bryggeanlegget.

Trenger du hjelp med beregning, planlegging og pris? Ta kontakt på post@marinas.no!


Les mer om prosjektering

Les mer om søknadsprosesser